Bowling är en slags kägelsport som går ut på att spelaren ska välta tio uppställda käglor med hjälp av ett klot. Käglorna är placerade som en triangel i slutet av bowlingbanan. Banan är omkring 19 meter lång från övertrampslinjen och vanligen tillverkad i laminat eller trä. Det är nödvändigt att banan oljas in för att bli mer hållbar och minska slitaget. På sidorna om bowlingbanan finns två rännor som fångar upp klotet om det skulle hamna utanför banan.

Den tionde oktober 1909 invigdes den första bowlinghallen i Sverige på Hotell Regina i Stockholm. I nuläget finns det omkring 250 bowlinghallar med runt 2500 banor i Sverige. I USA finns det betydligt fler och beräknas till omkring 7000 hallar med över 140 000 banor.

En bowlinghall

Regler

Spelet består av serier med tio till tolv uppställningar. Spelaren har två försök att få ner samtliga käglor vid varje uppställning. Om spelaren lyckas få ner alla käglor på första försöket kallas det för strike. Får spelaren ner alla käglor på det andra försöket kallas det istället för en spare. På den sista uppställningen har man möjligheten att få tre försök istället för två. Detta händer ifall spelaren får strike eller spare på första försöket. För att få seriens maxpoäng som ligger på 300 behöver du slå tolv strikar. Om du efter uppställningens första slag får kvar minst två käglor som har ett mellanrum emellan kallas det för split.

Matcher kan spelas på olika sätt . I seriespel är det vanligast att båda lagen har åtta spelare var samt möjlighet till en avbytare. Under en match måste du spela med samma hand hela tiden. Du får inte exempelvis börja att hålla klotet i vänster hand när du kastar för att sedan byta till höger hand.

Käglor och klot

Käglorna och kloten är oftast tillverkade i hårdplast. Avancerade klot har en utsida som är gjord av uretanplast vilket gör det lättare att skruva klotet mer under kasten. Klotet anpassas efter spelaren och kan bestämmas innan borrning hur spelaren vill att klotet ska skruvas. Bowlingklot väger upp till omkring 7300 gram och har vanligen tre hål för fingrarna. En kägla väger omkring 1500 gram och är runt 380 mm hög. Käglorna är för det mesta vita med två röda streck.

Käglor och bowlingklot

Bowling som hobby

Bowling kan man dels spela som sport dels som en nöjesaktivitet. Bowling är ett vanligt nöje bland människor i alla åldrar. Vissa väljer att anordna sitt födelsedagskalas i en bowlinghall, vilket brukar vara högst uppskattat bland gästerna. En variant av bowling är discobowling som går ut på att bowlingen kombineras med discomusik och belysning. Känner du istället att du vill börja spela bowling i ett lag kan du gå till din närmaste bowlinghall och prata med dem.